Moodboards

Moodboards zijn nuttig om ideeën in kaart te brengen of te verfijnen.
Het is een perfect communicatiemiddel.

Wat is een moodboard?

Een moodboard is niets anders dan een sfeerbord. Door een moodboard te maken worden ideeën, gedachten, kleurwensen en behoeftes weergegeven. Het is een visueel concept, een uitgangspunt voor inspiratie.

Digitaal of handmatig?

Een moodboard kun je digitaal of handmatig samenstellen.
Op internet zijn er diverse programma’s waarmee een moodboard samengesteld kan worden. Als ik zelf voor digitaal kies, dan gebruik ik PowerPoint. Maar niets wakkert de creativiteit zo aan dan het handmatige proces. Ten eerste hoef je je niet bezig te houden met de techniek. Ten tweede is plaatjes knippen of scheuren uit tijdschriften uitermate Zen. Aan de slag dus.

Hoe maak je een moodboard?

– Kies een formaat, bijvoorbeeld A3. Gebruik een stevig stuk tekenpapier, karton, of foam board.
– Pak wat lievelingstijdschriften, stofjes, frutsels, en ga knippen en plakken. Laat je onbewuste het werk doen; denk er dus niet al te veel bij na.
– Bekijk het resultaat. Is dit wat je wilt? Vind je het mooi? Zo niet, maak een nieuw moodboard.

En toen?

Als het goed is kan een interieurstylist uit jouw moodboard opmaken hoe jouw interieur er moet gaan uitzien. De stijl en de kleurstelling zullen daaruit moeten blijken.

Moodboards zeggen iets over jezelf

Tijdens diverse workshops en cursussen heb ik moodboards gemaakt die mijn eigen smaak moesten weergeven. Het grappige was dat ik alleen bezig was om er iets ‘moois’ van te maken. Zo maakte ik eens tijdens een kleurenleerworkshop een moodboard wat helemaal niet overeenkwam met mijn eigen smaak. Wel hing ik het moodboard in mijn werkkamer op. Tot mijn grote verrassing had ik -zonder er verder bij stil te staan – bij de herinrichting van mijn kantoor precies de kleuren gekozen zoals weergegeven in dat moodboard. Blijkbaar gaf dat lichtgrijs met een klein accentkleurtje toch een sluimerende behoefte naar rust en neutraliteit weer.

Moodboards voor inspiratie

Tip! Maak altijd een moodboard als je zonder inspiratie zit. Handmatig werken en zonder erover na te denken, betekent dat je hoofd tot rust komt. Door de rust in je hoofd wordt de onderbewuste kennis aangewakkerd om jouw stilzwijgende wensen naar boven te halen. Wat je écht wilt, zit namelijk diep van binnen opgeslagen. Gun jezelf iets dat helemaal van jezelf is. Je kunt geen fouten maken! Een win-win situatie.

Van moodboard tot interieur naar wens

En als je naar aanleiding van het maken van je moodboard de vertaling naar je interieur wilt realiseren; je weet me te vinden!