What the hack!

Bij hacken denken we al snel aan het op afstand illegaal inbreken in computernetwerken. Maar wist je dat je ook meubels kunt hacken?

Rage

Een ware rage is het: je koopt een meubel, bijvoorbeeld bij Ikea, en je maakt er iets heel anders van. Zo wordt een ladekast tot een bureautje omgetoverd, van afvalhout een hoofdbord voor je bed gemaakt, of een papieren hanglamp wordt in een echt designobject veranderd. Zelf maak ik er al jarenlang een sport van om van of voor weinig iets geheel anders dan de bedoeling was, te maken. Vaak komt iets van de kringloop of vind ik het als grofvuil aan de straatkant. Het hacken van Ikea-producten is echter favoriet nummer één. En dat is niet voor niets: de prijs/kwaliteit verhouding van veel Ikea-producten is onovertroffen. Met een beetje eigen inbreng richt je je huis in met veel formidabele Ikea-producten zonder dat het als typische Ikea-inrichting herkend wordt. Zo heb ik al vele meubelstukken met verf, nieuwe handgrepen, en wat dies meer zij, in unieke exemplaren omgetoverd. En opvallende kussenhoezen leiden de blik ook snel af van al wat Ikea is. Voor de goede orde wil ik Ikea-spullen niet afdoen als minderwaardig. Nee, verre van dat. Maar wat ik als interieurstylist wel heel belangrijk vind is dat iedereen een geheel eigen persoonlijke stijl weet te creëren. En dat hoeft met wat hacktips helemaal niet veel te kosten.

Mijn superhack

Maar nu over tot de grandioze superhack bij mij thuis; een badkamermeubel van vijf massief houten Ikea-aanrechtbladen vervaardigd.

Hoe kwam dat zo?

Voor de badkamerrenovatie liepen mijn wederhelft, tevens mijn meest geliefde timmerman, en ik te neuzen in de bouwmarkt. Al een tijdje waren we op zoek naar een betaalbaar badkamermeubel. Het mocht er zeker niet goedkoop of plastic uitzien. En al slenterend, een beetje moedeloos van al dat oeverloze zoeken naar iets wat we allebei mooi zouden vinden, zagen we tegelijkertijd een wastafelensemble waar we direct verliefd op werden. We waren verkocht. Totdat we de kwaliteit gingen inspecteren. En dat was van dun plaatmateriaal met een dun stukje fineer eroverheen. De twee waskommen waren van kunststof en de kranen zo oh là là. De prijs van 1400 euro zou bij een beetje meer kwaliteit best okay geweest zijn.

Gelukkig hadden we de foto’s nog…

We maakten foto’s van onze droombadkamermeubel en gingen daarmee aan de slag. Natuurlijk moesten er natuurstenen waskommen komen. Die kon ik via internet voor iets van 375 euro per stuk op de kop tikken. De gekozen kranen en sifons waren ook aan de prijzige kant. Gelukkig liep er een aanbieding en konden we ook die voor een flink gereduceerde prijs kopen.
Maar de échte zuinigheidsslag sloegen we wel met het hout van Ikea. Met de kwaliteit van de Ikea-keukenlades waren we al bekend door de keukenvernieuwing vijf jaar eerder. Dus die werden ook maar gelijk ingeslagen. Het meubel werd in elkaar gezet en van het resthout werd nog de spiegel en een toiletrolhouder gefabriekt. Al met al waren we minder kwijt dan het gammele voorbeeld van de bouwmarkt. Wel was het een hele klus, maar de voldoening en trots zijn onmetelijk.

Inspiratie opdoen voor je eigen hacks?

Voor hacks hoef je natuurlijk niet iets nieuws te kopen. Misschien heb je nog een oud meubeltje ergens staan? Of struin eens de kringloopwinkel af!
Verder kun je voor ideeën op internet genoeg inspiratie opdoen, bijvoorbeeld bij volgende de websites:

Ikeahackers.net

https://www.housebeautiful.com/home-remodeling/diy-projects/g2826/best-ikea-hacks/

https://www.thespruce.com/furniture-hacks-4127941

Veel plezier en woongenot!