Verkoopstyling – Kruip in de huid van de koper

Huis zo snel mogelijk voor de best mogelijke prijs verkopen?
Dan is het in de arm nemen van een adviseur voor homestaging, verkoopstyling, vastgoedstyling, wellicht iets voor jou.
Maar als je onderstaande tips opvolgt, kun je het met een beetje handigheid prima zelf.

Persoonlijke ervaring

Maar eerst even mijn eigen ervaring daarmee.
Medio jaren negentig hadden mijn toenmalige echtgenoot en ik een appartement in Puerto de Mogán, Gran Canaria. Het stond al een hele poos leeg en de verkoop ervan wilde maar niet vlotten. Als startende ondernemers hadden we het geld dringend nodig. Zo niet, zouden we al snel op zwart zaad zitten. Het werd hoogste tijd om het vermogen in stenen om te zetten in cash.

Wat te doen?

Van verkoopstyling had ik nog nooit gehoord. Echter wel van het ‘verkoopklaar maken’ van een woning. Met dat begrip ging ik dus aan de slag.

Hoe kijkt een potentiële koper?

Met de ogen van een geïnteresseerde koper keek ik naar het appartement. Wegens nachtelijke herrie stonden de bedden in de oorspronkelijke woonkamer. Ik begon met het schuiven van de bedden en maakte er weer een sfeervolle woonkamer van, onder andere door het ophangen van gele luchtige gordijnen. Op de bedden werden stijlvol gestoffeerde kussens gelegd. Diverse bossen – al dan niet in vazen – werden her en der verspreid. Zelfs de badkamer kreeg er een sfeervolle look van. Omdat we er niet meer woonden was de hele metamorfose een fluitje van een cent.

Verkocht!

En bij de eerstvolgende bezichtiging was het appartement verkocht! Klik hier om op de vlog-pagina te komen voor een video met meer foto’s.

Mijn werkzaamheden als verkoopstylist

Na het volgen van enkele cursussen verkoopstyling, onder andere bij House of KIKI , word ik regelmatig betrokken bij het verkoopklaar maken van onroerend goed. Met mijn hands-on mentaliteit help ik de verkopers met wegdoen of schuiven van meubels. Soms willen de bewoners slechts enkele tips. Een kort advies bij hen thuis kan de verkopers al snel op weg helpen. Soms maak ik van de diverse ruimtes ook foto’s. Een uitgebreid verslag mail ik dan enkele dagen later naar de klant. Zo kan de klant zelf stap voor stap zijn huis verkoopklaar maken. Het is een methode die in de VS veel gebruikt wordt. Maar met een beetje begrip voor de beperkte blik van geïnteresseerden heb je mij helemaal niet nodig. En met ‘beperkte blik’ bedoel ik dan dat er maar weinig mensen door jouw smaak en levensstijl heen kunnen kijken. De serieus belangstellende moet zich kunnen voorstellen om z’n koffers te gaan pakken om direct in jouw huis te gaan wonen. Ja, alsof het om een chique hotelkamer of voor expats gemeubileerde flat gaat.

Voor- en nadelen van inschakelen vastgoedstylist

Het allergrootste nadeel van het inschakelen van een verkoopstylist is wel dat een onbekende jou gaat vertellen dat jouw inrichting absoluut niet aantrekkelijk is voor de mogelijke koper. Soms valt jouw hele ego in duigen. Een huis verkopen is al een van de grootste emotionele belastingen die er zijn en nu slaat deze hamer ook nog eens meedogenloos op je neer… Om een psychotherapeutische sessie te voorkomen, gaat de vastgoedstylist dan ook het liefst zonder de bewoners aan de slag. Eenmaal weer ‘thuis’ blijkt het hun huis niet meer te zijn. Maar over het algemeen geven ze wel toe dat hun woning prachtig geworden is. Sommigen willen niet meer weg.

Elk nadeel heb z’n voordeel

Maar precies dit nadeel is tevens het voordeel voor de verkopers; ze hoeven niet te beslissen welke van hun dierbare spullen ook aantrekkelijk gevonden zullen worden door de kijkers. De professional neemt dus een grote emotionele last van je over.

Prijskaartje en rekensom

Nog steeds zijn er verkopers die het niet nodig vinden om hun woning verkoopklaar te maken. Ze doen het niet zelf én een verkoopstylist inschakelen vinden ze ‘te duur’ of gewoonweg niet nodig.
De feiten en de statistieken wijzen echter uit dat zo’n houding allesbehalve een economisch verstandige is. Het inschakelen van een vastgoedstylist betaalt zich in principe altijd uit. Zo bood ik laatst een kennis aan om haar villa voor 5000 euro op te laten knappen. Ze vond dat niet nodig, zakte 30 duizend met de vraagprijs. Uiteindelijk heeft ze zelfs ruim onder die verlaagde vraagprijs verkocht. Stel dat ze door het niet inschakelen van een verkoopstylist het huis 40.000 euro onder de aanvankelijke vraagprijs heeft verkocht, dan heeft ze wel een ‘verlies’ gemaakt van 35.000 euro! Dat bedrag had ze belastingvrij [!] opzij kunnen zetten. Wat bovendien ook nog meespeelde was dat de foto’s op Funda er niet aantrekkelijk uitzagen. Zo was ze helemaal afhankelijk geworden van slechts één gegadigde. Toevallig was dat ook nog een accountant. En geloof me, die kunnen rekenen.
Even nog een zijstapje naar Gran Canaria. Dat ik met succes m’n appartement verkoopklaar had gemaakt zonder ervoor geleerd te hebben, heeft te maken dat ik altijd al van minimalistische ruimtelijke interieurs hield. Ook was ik al van kinds af aan al met interieurs bezig. Maar wat jouw achtergronden ook zijn: begin gewoon zelf en wie weet lukt het je helemaal.

DHZ-handleiding

Doe het dus zelf. Met een beetje goede wil en handigheid gaat het met de hiernavolgende tips prima lukken.

De 5 tips op een rij:

Volg deze vijf globale tips om de klus zelf te klaren.
Tip 1: Ruim zoveel mogelijk op. Doe alles het huis uit wat niet zal bijdragen aan de verkoop. Gooi weg, breng het naar de kringloop, sla het ergens op.
Tip 2: Neutraliseer het huis. Ontdoe de hele woning van persoonlijke zaken. Niet alleen foto’s maar ook jouw dierbare verleden, jouw al té persoonlijke inrichtingsstijl, moeten het huis uit! De inrichtingsstijl is neutraal maar niet saai; de stijl dient aan te sluiten bij de smaak van het merendeel van de geïnteresseerden. Koop wat woonbladen met de stijl die past bij jouw buurt en de potentiële kopers; doe daaruit inspiratie op voor de nieuwe inrichting en styling.
Tip 3: Geef elke ruimte een functie. Een woonkamer is uitsluitend een woonkamer. En alle aanwezige slaapkamers dienen ook als slaapkamer ingericht te worden. Het grappige is dat mensen heel goed in staat zijn om van slaapkamerinrichting om te denken naar een werkkamer, maar omgekeerd is dat zeker niet het geval. Van een al te kleine slaapkamer kun je uiteraard een inloopkast maken; doe dit alleen als het huis voldoende overige slaapkamers biedt.
Tip 4: Finishing touch. Zorg dat het huis fris ruikt. Maak dus schoon alsof je leven ervan afhangt. Vergeet die welbekende appeltaart; het komt allesbehalve zakelijk over. Huiselijkheid creëer je door een aangename temperatuur in huis, gezellig brandende LED-kaarsen, planten en bloemen in mooie vazen. Vergeet daarbij echter niet dat de woning er altijd ruimtelijk uit blijft zien.
Tip 5: En als laatste kruip je in de huid van de koper en bezichtig je het huis alsof je er voor het eerst komt. En pas aan als iets niet klopt!

Veel succes met het behalen van een fantastische verkoopprijs!