Levenscyclus van oma’s stoeltje

Toen ik geboren werd was stond het er al: een jaren ’50 fauteuiltje.
Eerst maakte het onderdeel uit van het meubilair in de woonkamer van mijn oma.
Toen de woonkamer ‘gemoderniseerd’ werd kwam het terecht in het ‘kleine kamertje’, een piepklein kamertje waar een eenpersoonsbed in de nis stond. De logeerkamer dus.

Logeerkamer opleuken

Een keer op de Hogere Hotelschool in Den Haag, ging ik vaak bij mijn oma in Amsterdam logeren. Om de stoel op te fleuren bekleedde ik het met een geel stofje. M’n oma vond het prima. Toen mijn grootmoeder naar een seniorenflat verhuisde, ging het stoeltje echter niet mee. Wel kocht ze een geel Ikea fauteuiltje.

Oma’s stoeltje als erfstuk

In 1999 overleed mijn grootmoeder en kwam dat gele Ikea stoeltje bij mij in de flat.
Het jarenvijftig stoeltje was slechts nog een nostalgisch verleden tijd object; er werd niet meer functioneel over gedacht.
En het zat niet meer op m’n netvlies.
Maar enkele jaren later vroeg mijn tante of ik het stoeltje niet wilde hebben. Het stond bij haar op zolder, het kon daar blijven staan, maar het was toch iets wat bij mij hoorde…
Tja, oma’s stoeltje…

Oma’s stoeltje als erfstuk

Dus nam ik weer tot me.
Eerst ging er een zwart stofje overheen.
Toen een rode plaid.
Toen een gestreepte stof.

Cursus meubelstofferen

En na een meubelstofferingscursus werd het door mij uiteindelijk professioneel ‘upholstered’. Ook weer met zwarte stof; ik ben nou eenmaal van het zwart. Maar dit keer kocht ik wel een echte stevige meubelstof. Het stoeltje werd laag voor laag ‘ontmanteld’. Tot mijn grote verbazing kwam ik als laatste de originele stof tegen: gestreept beigegeel fluweel! Verder bleek ook om een echt kwaliteitsstoeltje te gaan: paardenhaar!
Zoals ik geleerd heb tijdens de cursus heb ik het paardenhaar hergebruikt. Door het flink uit elkaar te trekken kreeg het weer luchtigheid. Behalve de nieuwe stof kwam tussen het paardenhaar en de stof fiberfill/Dacron. Behalve dat een laag fiberfill ervoor zorgt dat de buitenstof minder snel slijt, geeft het ook een mooie body aan het eindresultaat.

Jaren ’50 meubels zijn de trend van 2020

50tiger jaren meubilair is weer helemaal trendy. Kijk of je zelf nog iets hebt, ga naar de kringloop, of koop het nieuw.
En wil je even terug in de tijd, kijk dan naar de video ‘Oma’s stoeltje’ op de vlogpagina.