Keuzestress voor kleurkeuze? Niet nodig met deze uitgangspunten!

Het kiezen van de juiste kleur begint altijd met licht, want het soort licht bepaalt hoe we een kleur ervaren. En zonder licht is er trouwens helemaal geen kleur. Dus de juiste sfeer in huis begint met de combinatie van licht(inval) en de kleurtoepassing. Daarnaast kennen we nog verschillende soorten licht, zoals functioneel licht en sfeerverlichting. Maar dat is weer een verhaal apart.

Kleur roept een bepaalde gemoedstoestand op

Kleuren wekken bepaalde emoties op en bepalen in grote mate hoe iemand zich in een bepaalde ruimte voelt. De juiste kleuren kiezen voor je interieur zijn van essentieel belang voor het welbevinden. Kleurtinten, nuanceringen, de verhoudingen tussen de verschillende kleuren, is ook al een studie op zich.
Terwijl sommige kleuren, zoals rood en oranje, hartstochtelijke en energieke gevoelens opwekken, neigen andere, zoals blauw en groen, tot een meer rustgevend resultaat. De kleurtoepassing in je interieur kan tevens een diepgaande psychologische uitwerking hebben.

Verschillende kleuren in grote lijnen in kaart gebracht

Wit – Wit staat voor puurheid en reinheid. Witte ruimtes lijken ruimtelijker en schoner. Wit kan echter ook kil en steriel aandoen. Een volledig wit interieur met veel kleurrijke kunstobjecten kan uitermate stijlvol en chic zijn. Wijlen Jan de Bouvrie heeft dat wel bewezen.
Zwart – Vooral als ‘kleur’-accent is zwart mijn grote favoriet. Zwart op de juiste manier toegepast, is elegant en soms zelfs dramatisch. De kleur zwart vertegenwoordigt macht; het is een uitermate krachtige ‘kleur’.
Met zwart kun je de aandacht vestigen op bepaalde delen van een kamer; een volledig zwarte werkplek zal niet gelijk in het oog springen. Eigenlijk geeft een mooi matzwart elk houten meubeltje een chique uitstraling.
Grijs – Grijs zit tussen zwart en wit in en kan prima met allerlei andere kleuren gecombineerd worden. Let wel op dat grijs warm of koel kan zijn. Grijs op de juiste wijze toepassen betekent elegantie, rust en ontspanning. Een badkamer waarbij ook veel wit is toegepast, zal garant staan voor harmonie en verfijning. In combinatie met enkele planten kom je helemaal tot rust in een bubbelbad. Wil je het chic hebben, kies dan voor de juiste tint grijs. Vooral in kantoorruimtes een aanrader!
Bruin – Bruin is de kleur van de aarde, van de natuur. Het kan dan ook niet anders dan dat ontspanning de boventoon voert. Ton sur ton van bruinen en beigetinten voor een bibliotheek, zal de gekleurde boeken de boventoon laten spelen. Een beetje oranje of dieprood, bijvoorbeeld in wat kussentjes of een lampenkap, geeft net even een klein bijkomend kleuraccent. En hout is ook bruin!
Rood – Het is bekend: rood wordt geassocieerd met liefde en woede. Beide emoties vertegenwoordigen een vorm van passie. Kies deze kleur als je wat ‘vuur’ in je leven kunt gebruiken. Rood geeft een interieur warmte en intimiteit.
Oranje – Wil je het niet al te intens? Kies dan voor oranje! Oranje vind ik de meest gezellige kleur die er is. Bovendien is het energiek. Als er te veel bruin aanwezig is, knal er dan oranje bij. Oranje is geweldig om met kleur alleen een statement te maken.
Geel – Het effect van geel lijkt veel op oranje. Het roept een gevoel van blijdschap en creativiteit op. Limoengeel komt koel over; ideaal voor in een keuken. Deze kleur doet het geweldig met veel en natuurlijk licht. De combinatie met wit of zwart zorgt voor balans.
Blauw – Niet voor niets is blauw de lievelingskleur van zoveel mensen. Juist in het interieur werkt deze kleur gedistingeerd en ruimtelijk. Het is ook een frisse kleur die beslist niet opdringerig is.
Paars – De combinatie van rood en blauw geeft toch wel de meest inspirerende kleur; verheven boven het wereldse is het de kleur van royalty en spiritualiteit. Meng het met wat wit en schilder een accentmuur, het liefst direct in het zicht als je de kamer binnenkomt. Paars kun je prima met andere dominante kleuren mixen, maar pas op met geel en groen.
Groen – De kleur van het bos is groen; uitermate kalmerend. Laat je hal de overgang zijn van je – hopelijk – groene tuin en kies voor groen. Let vooral bij deze kleur er goed op dat groentinten er te kust en te keur zijn; de juiste tint kiezen voor het gewenste effect is geen sinecure.

Drie aanvullende tips:

1. Kies nu een kleurenschema van je favoriete fabrikant. Dan weet je precies wat voor tinten van je gekozen kleur het beoogde resultaat zullen opleveren.
2. Schilder eerst een groot vlak op de muur/muren die je gaat schilderen en bekijk het effect bij verschillende momenten van de dag en bij verschillende soorten licht. Zelfs als ervaren interieurkleuradviseur ben ik niet in staat om de effecten van tevoren in te schatten. Zo zal het rode dak van de overburen de gekozen kleur helemaal kunnen verpesten. Wil je niet rechtstreeks op de muur schilderen? Schilder dan eerst een A4- of A3-tje en bevestig die tijdelijk op de muur.
3. Extra tijd mee calculeren voor aanvullende veranderingen.
Houd er rekening mee dat met een verandering van een kleurtje de sfeer in de hele ruimte een gedaanteverwisseling ondergaat.

Succes!